Man vet aldrig när det händer….

Att vara egen företagare och dessutom ha små barn är en ständig kamp med tiden. När ska barnen bli sjuka? Hur länge? Kommer jag hinna allt jag måste? Kommer jag själv bli sjuk?

Igår när jag hämtade äldsta sonen från förskolan kändes han varm. Det visade sig att han hade/har feber och klagade på huvudvärk. 

Det första jag tänkte på var, Phu jag hann sylta och safta innan helgens marknad. 

När det har med mat och göra handlar det såklart som många av oss vet, om bakterier och jag är väldigt nojjig över detta och sätter kortare bäst före datum på mina produkter för att vara på den allra säkraste sidan. Självklart måste jag också följa en egen kontrollplan där bl.a. Det innefattar att mina barn såklart inte får vara i närheten när produkterna tillverkas.

Att safta och sylta på företagsnivå är en vetenskap i sig. Först betalar man en hög avgift till kommunen på årsbasis. De kommer ut och hälsar på en och man får förklara hur man går tillväga när man tillverkar något samt att de kollar på allt i hygieniskt perspektiv. Sen är det inte klart med det. Flaskor och burkar måste rengöras ordentligt och det man producerar måste pastöriseras för att man ska vara säker på att ingenting blir dåligt. Inte nog med det sen måste man enligt alla regler märka burkar och flaskor med en massa information så hela ytan nästan blir full av information. Det kommer även nya regler hela tiden ang. Innehållsdeklarationer som man måste hålla sig uppdaterad på.

 

granskottsaft
 
Vi hyr även ut rum & stugor och då får vi gäster från hela världen. De kan inte vänta på att jag ska städa rum efter förra gästerna eller vänta på att jag ska städa gemensamma utrymmena. 

Så när hösten och kylan/värmen slår om varandra så kommer en liten stress i mig om hur mycket jag kommer att hinna och göra innan första prinsen blir sjuk.

Självklart ställer min man upp och hjälper mig otroligt mycket. Har även varit hemma vissa perioder och vabbat. Dock är mamma alltid mamma som ni säkert känner till. 

Att själv bli sjuk och då menar jag ordentligt sjuk är en egen företagares värsta mardröm. Speciellt en eller två mans företag. 

Allt går självklart att lösa men som egen företagare sitter man på en unik kunskap om just sitt företag som är svår att förmedla till någon annan, speciellt om man har blivit sjuk.

Jag skriver detta blogginlägg för att uppmärksamma på att detta är ett väldigt stort problem bland små företagare idag. Vem vet, i framtiden kanske det finns en dyr försäkring som man kan ha som gör att om man blir sjuk så ”hoppar” någon in i ens ställe som har liknande kompetens och arbetar i ens företag tills man är frisk igen.

Share this: