Kurs

Kurs
Tomatmarmelad

Detta är mitt första, riktiga blogginlägg på VennerBOs nya hemsida.

I helgen var jag, Jacqueline på kurs som syltningssällskapet höll i för företagare som säljer eller har planer på att sälja sylt och marmelad till konsument i Nyköping. Vi hade turen att ha Jan Hedh som lärare. Han har skrivit böcker om detta ämne men även om att baka bröd och choklad bl.a.

Han är som en levande uppslagsbok. Fantastisk kunskap har han.

I nästan två dagar fick vi lära oss att sylta. Man kan ju tänka ”det är väl inte så svårt”.
Jag kan säga som ändå kommer från en familj inom restaurangbranschen och har lite hum om grunderna att det var svårare än vad jag trodde. Hur gör man ett bra pektin? Marmeladen tex. Får inte vara för lös, eller för hård och om den verkar perfekt kanske den inte är det Om två dagar, 3 veckor eller några månader. Hur gör man för att få lång hållbarhet så det klarar av att stå i varma butikslokaler? Vad ska man använda för verktyg när man producerar marmelad? Allt detta försökte vi 16 deltagare komma fram till under dessa två dagar.
Nedan följer några bilder på helgens kurs. Nu hoppas vi att jag i framtiden lyckas framställa sylt och marmelad av det jag lärt mig i helgen men en sak är säker, Träning träning träning… De som får vara smakpanelen kommer ha fullt upp :-).

Tomatmarmelad
Tomatmarmelad
svartvinbärsmarmelad
Svartvinbärsmarmelad
marmelad och Sylt
Första dagens produktion från 16 deltagare. Mycket sylt och marmelad blev det.
Jan Hedh
Självklart köpte jag Jan Hedhs bok som jag bad han signera till mig.
Share this: